Colectare deseuri periculoase
Printre deșeurile care se colectează și se gestionează separat o categorie foarte importantă este cea a deșeurilor periculoase, precum ambalaje care conțin reziduri de substanțe periculoase sau sunt contaminate cu substante periculoase, ambalaje metalice care contin o matrica poroasă solidă formată din materiale periculoase (ex. azbest), inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune, absorbanti, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate in altă parte), materiale de lustruire și îmbrăcăminte de protecție contaminate cu substanțe periculoase, vopsele, cerneluri, adezivi și rășini cu conținut de substanțe periculoase; baterii și acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline sau baterii și acumulatori nesortate conținând aceste baterii, solvenți, acizi, alcali, uleiuri și grăsimi, altele decât cele comestibile, detergenți cu conținut de substanțe periculoase, butelii de gaz sub presiune (inclusiv haloni), cu conținut de substanțe periculoase, deșeuri din lemn cu conținut de substante periculoase, pesticide, deșeuri de vopsele și lacuri cu conținut de solvenți organici sau alte substanțe periculoase.
Conform noului sistem de colectare aceste tipuri de deșeuri se vor depune prin aportul voluntar al cetățenilor la punctele de colectare. Aceste puncta de colectare vor fi instalate în fiecare localitate o dată la trei luni și vor fi deservite de către un reprezentant al RETIM.
Deșeurile periculoase nu vor fi ridicate de către societatea de salubritate din fața gospodăriilor sau din pubelele caselor individuale respectiv ale asociațiilor de proprietari. Populația va trebui să păstreze aceste deșeuri până la momentul colectării dedicate lor și să le aducă la containerul special amplasat.
Volumul de deșeuri periculoase este accentuat de evoluția tehnologică și de schimbarea constantă a nevoilor și dorințelor oamenilor. De aceea, există o nevoie iminentă, mai ales pentru persoanele juridice care generează deșeuri periculoase, de a stabili politici clare de gestionare a acestora în vederea protecției mediului înconjurător.
Deșeurile periculoase sunt o provocare pentru autorități și generatori prin natura lor și prin efectele negative pe care le provoacă atât sănătății publice, cât și ecosistemelor. În acest sens, măsurile de colectare deseuri periculoase vizează responsabilități și obligații pentru diminuarea sau prevenirea contaminării.
Din cauza proprietăților lor, deșeurile periculoase trebuie gestionate într-o manieră eficientă de la momentul generării până la colectare și eliminare/ valorificare pentru a nu provoca efecte negative mediului sau oamenilor. De aceea, legislația prevede ca generatorii de deșeuri periculoase să efectueze o evidență a tipurilor de deșeuri periculoase generate și să implementeze măsuri de management rațional.
Desfășurarea proceselor operaționale fiecareui firme trebuie să se realizeze în conformitate cu reglementările legale. Acest lucru devine evident mai ales când vine vorba de colectare deseurilor periculoase.
În domeniul gestionării deșeurilor periculoase, situația se complică întrucât:
- Eliminarea inadecvată a acestora atrage sancțiuni grave;
- Sunt solicitate soluții și instalații speciale de colectare, transportare, tratare, valorificare sau eliminare;
- Sunt necesare cunoștințe și expertiză relevantă pentru manipularea acestor deșeuri.
Așadar, colectarea optimă de deseuri periculoase depinde de încadrarea deșeurilor generate în funcție de tipul de activitate și de efectele pe care le provoacă asupra mediului înconjurător. De asemenea, operatorii economici sunt nevoiți să separe pe tipuri de deșeuri, să le stocheze în containere speciale și să le predea către companiile specializate în colectare.
Europe Waste Management este specializata in:
- Colectare deseuri periculoase;
- Transport deșeuri periculoase;
- Depozitare deșeuri periculoase;
- Procesare deșeuri periculoase;
- Tratare deșeuri periculoase;
- Valorificare deșeuri periculoase;
- Eliminare deșeuri periculoase.
Tipurile de deșeuri periculoase pe care le putem prelua de la persoanele juridice sunt:
- deșeuri lichide apoase;
- soluții de spălare;
- emulsii uzate;
- slamuri si namoluri industriale;
- deșeuri de vopsele, lacuri si asimilate,
- deseuri din industria auto, metalurgica, chimica, a cauciucului;
- uleiuri uzate și alte deșeuri de natura petroliera;
- deșeuri din procese termice;
- deșeuri din construcții;
- deșeuri cu conținut de PCB;
- solventi uzati;
- soluții acide sau bazice uzate.
Colectarea corespunzătoare a deșeurilor, mai ales a celor periculoase, este prima măsură luată de operatorii economici în direcția asigurării unui management eficient. Ea joacă un rol primordial în diminuarea riscului de probleme care ar putea să apară la nivelul sănătății populației și la cel al mediului înconjurător.
De aceea, fiecare entitate economică are obligația de a învăța cum să combată impactul deșeurilor periculoase și de a implementa măsuri clare de protecție a mediului, astfel încât obiectivele de sustenabilitate să fie îndeplinite.