Colectare deseuri plastic

    Avem ca domeniu de activitate achizitionarea deseurilor din materiale plastice din Bucuresti si din tara, sortarea si prelucrarea acestora si comercializarea acestora pentru producatorii din domeniu.

    Realizam colectarea deseurilor de mase plastice prin achizitionarea directa de la agentii economici generatori de deseu, precum si de la societatile ecologice de salubrizare a materialelor plastice postconsum.

    Activitatea de colectare si reciclare a maselor plastice si a diferitelor tipuri de plastic reprezinta cea mai mare provocare in realizarea economica pentru o reciclare viabila.

    Colectare, valorificare si transport deseuri plastice

    Tipurile de plastic folosite pot fi identificate prin diverse simboluri imprimate direct pe anumite produse sau cel puţin pe ambalajul lor. Există 7 tipuri de astfel de etichete. Elementul lor comun este un triunghi format din 3 săgeţi curbate.

    Există mai multe materiale reciclabile din plastic, în timp ce altele nu pot trece printr-un astfel de proces. Pe toate produsele fabricate din acest material au simbolul triunghiului inscripționat care se numește cercul Möbius și a fost pentru prima dată implementat de Society of Plastic Industry în anul 1988. În interiorul lui se regăsește un număr, de obicei de la 1 la 7 – reprezentând gradul de ușurință cu care plasticul se poate recicla. 

    PET (polietilen tereftalat)

    Acest material este foarte ușor și se folosește în fabricarea sticlelor pentru băuturi sau chiar și de șampoane. Este destul de transparent și reușește să țină oxigenul departe de lichide, pentru ca acestea să fie cât mai bine păstrate. Din fericire, poate fi reciclat cel mai ușor. 

    HDPE (polietilenă de înaltă densitate)

    Este un material cu o densitate mare, care se regăsește în recipiente de lapte, ambalaje de cosmetică, produse de curățat, mobilier de grădină, biberoane, containere, cutii de depozitare și alte produse care au nevoie de rezistență. Nu este afectat de căldura puternică, ceea ce îl face perfect pentru astfel de ambalaje.

    PVC (clorură de polivinil)

    PVC-ul este considerat printre cele mai nocive și mai periculoase materiale plastice care nu pot fi reciclate. Cu toate acestea, foarte multe produse sunt fabricate cu ajutorul lui și utilizate în majoritatea industriilor. Ca și caracteristici este un plastic foarte durabil, dar ușor în același timp, are rezistență la foc și intemperii. El se regăsește în: țevi, cabluri, rame de ferestre, produse medicale, încălțăminte și multe altele.

    LDPE (polietilenă de mică densitate)

    Polietilena de mică densitate se regăsește în pungi alimentare, saci de gunoi, sticle flexibile, iar reciclarea acestui poate produce alte pungi noi de plastic. Este un material elastic, cu un proces de fabricație care are un preț scăzut, ceea ce îl face fiabil pentru diferite industrii. 

    PP (polipropilenă)

    Acesta este un plastic extrem de rigid, însă cu o densitate foarte mică, ceea ce îl face rezistent la căldură și destul de ușor de reciclat. Din polipropilenă sunt fabricate o mulțime de produse, precum: capace de sticle, ambalaje pentru alimente și paiele de băut. După ce este reciclat pate fi reutilizat.

    PS (polistiren)

    Este poate cel mai des întâlnit în construcții, instalații sanitare, jucării, eprubete medicale și alte elemente de acest fel, pentru că poate fi un izolator bun și rezistă la șocuri. Cu toate acestea, expunerea lui la căldură este considerată toxică. 

    O ultimă categorie este cea mixtă, în care se încadrează materiale plastice ce nu pot fi reciclate, pentru că au o compoziție mult prea complexă. Printre acestea se încadrează poliuretanul, acrilicul sau policarbonatul. 

    Producţia de plastic a crescut considerabil în ultimii ani. Dacă în 1950 se vorbea despre 1,5 milioane de tone, la o diferenţă nu foarte mare de timp, producţia la nivel mondial a crescut cu aproximativ 320,5 milioane de tone. Uniunea Europeană, încă din urmă cu câţiva ani, a început să ia măsuri în ceea ce priveşte cantitatea de deşeuri de acest fel.

    Pe lângă impactul negativ pe care deşeurile din plastic îl au asupra mediului înconjurător, este important de ştiut şi faptul că numeroase reziduuri de acest tip ajung în mari şi oceane, fapt ce cauzează şi mai multe pagube în ceea ce priveşte viaţa acvatică.

    Cantitativ, se consideră ca reziduurile ce provin din diferite surse care nu pot avea un impact atât de mare. Cu toate acestea, trebuie conştientizat faptul că schimbarea va începe cu oricine produce deşeuri din plastic, aşa că nu este bine să se ignore responsabilitatea individuală.

    Cum se reciclează corect:

    • orice recipient de plastic trebuie curățat înainte de a fi introdus în containerul destinat materialului;
    • pungile de plastic trebuie să fie curate și strâns împachetate pentru a fi reciclate;
    • etichetele de pe ambalaje vor fi îndepărtate înainte de aruncarea lor;
    • sticlele trebuie să fie aplatizate și cu dopul pus;

    Atunci când aceste proceduri nu sunt respectate, majoritatea produselor ajung să fie excluse din ciclul de reciclare și să fie depozitate la gropile de gunoi, unde pot sta de la zeci, până la sute de ani, până când se descompun. 

    PUNCT DE LUCRU

    Europe Waste Managament SRL
    +40 773 864 209
    +40 (745) 299 929
    [email protected]
    Șoseaua București - Târgoviște 691 A