Colectare deseuri voluminoase

    Deșeurile voluminoase sunt deșeurile de dimensiuni mari pe care le generăm ocazional și care nu pot fi preluate cu sistemele obișnuite de colectare.

    Prin urmare, ele reprezintă o provocare pentru autoritățile publice locale și firmele de salubrizare fiindcă pot încurca circulația stradală sau pietonală atunci când sunt abandonate sau depozitate necorespunzător. Totodată, costurile de transport, sortare, valorificare sau eliminare pentru depozitare sunt ridicate comparativ cu alte tipuri de deșeuri municipale.

    Abandonarea acestor deșeuri este o situație des întâlnită având în vedere că mulți cetățeni nu sunt dispuși să plătească pentru serviciile de colectare ale acestor deșeuri.

    Din păcate, fiind asimilate deșeurilor municipale nu se găsesc statistici separate privind gestionarea acestor deșeuri, cu atât mai puțin abandonul lor.

    Care sunt obligațiile legale de gestionare a acestor deșeuri

    Potrivit OUG 92/2021 (artic. 60, alin 1), autoritățile administraţiei publice locale, inclusiv a municipiului Bucureşti au următoarele obligaţii:

    1.  h) asigură spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, (…), dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu şi dezvoltă în mod corespunzător centrele înfiinţate potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a oferi populaţiei posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deşeuri de hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori şi deşeuri voluminoase, inclusiv saltele şi mobilă.

    Din păcate sunt foarte puține localități care au înființat astfel de centre de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase.

    În lipsa acestor centre, în general, firmele de salubrizare și alți colectori autorizați oferă servicii de colectare a acestor deșeuri la cerere, contracost.

    Sunt și cazuri când sunt organizate de primării în parteneriat cu firmele de salubrizare campanii de debarasare a acestor deșeuri în fața locuințelor și preluarea lor gratuită în anumite zile.

    Cum pot fi valorificate deșeurile voluminoase

    O parte dintre operatorii de salubrizare au reușit să găsească soluții pentru sortarea, dezmembrarea și recuperarea unor materiale din aceste deșeuri și reducerea costurilor ridicate de depozitare.

    Însă, sunt în continuare multe firme de salubrizare care nu vor sa-și asume aceste costuri și aleg să le depoziteze direct la gropile de gunoi.

    Spre exemplu, în sectorul 6, operatorul de salubrizare Urban SA colectează următoarele categorii de deșeuri voluminoase:

    • mobilier întreg sau componente
    • canapele, fotolii,
    • scaune, mese, alte componente din lemn
    • saltele,
    • uşi,
    • ferestre,
    • obiecte sanitare,
    • biciclete,
    • jucării,
    • alte obiecte de mari dimensiuni

    Unde ajung: la stația de sortare deținută de Europe Waste Management unde sunt evaluate, se dezmembrează manual iar diverse componente sunt trimise către valorificare/reciclare:

    • lemnul provenit din mobilier este transportat către 2 producători din industria lemnului
    • arcurile de la canapele și alte deșeuri metalice sunt transportate la reciclatorii de fier
    • textilele (resturi de bureți, căptușeală, alte textile) sunt transportate către fabricile de ciment unde sunt incinerate și înlocuiesc astfel combustibilii clasici (petrol, cărbuni)

    PUNCT DE LUCRU

    Europe Waste Managament SRL
    +40 773 864 209
    +40 (745) 299 929
    [email protected]
    Șoseaua București - Târgoviște 691 A